Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αλλάζει τα καλαθοσφαιρικά και τα αθλητικά δεδομένα. Παράλληλα συμβάλει στον μέγιστο βαθμό στην αναβάθμιση της Eurolegue που συναγωνίζεται επάξια τo MBA. Ότι η Euroleague συναγωνίζεται τo MBA το αναγνωρίζει και ο Μάικ Μπατίστ πρώην καλαθοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον αμφισβήτησαν και ισχυρίστηκαν όχι άδικα ότι την Ευρωλίγκα του 2013 την κατέκτησε ο Ολυμπιακός με έτοιμη ομάδα από τον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης Ντούσαν ϊβκοβιτς. Αυτό έχει μεγάλη δόση αλήθειας.
Εν τούτοις ο κόουτς Μπαρτώκας είχε και εκείνος συμβολή στην κατάκτηση. Κατά την επιστροφή του στον Ολυμπιακό ο Μπαρτζώκας αλλάζει τα Ευρωπαϊκά δεδομένα στην καλαθοσφαίριση και βλέπουμε τρομερά πράγματα σε τεχνικό επίπεδο και όχι μόνον. Κορωνίδα του μεγάλου προπονητή η υπερομάδα της σεζόν 2023-2024. Παράμοιο επίπεδο και θέαμα δεν έχει παρουσιάσει ποτέ ομάδα στην Eurolegue.
Δυστυχώς στο τελευταίο λεπτό του τελικού οι τρεις διαδοχικές αστοχίες στέρησαν το τρόπαιο που μόνο η ομάδα του Μπαρτζώκα άξιζε. Δυστυχώς στο τελευταίο σουτ χρειαζόταν ο Σπανούλης που είχε το ειδικό βάρος και όχι ο Σλούκας, για να φύγει νικήτρια από το παρκέ η ομάδα του Πειραιά.
Ο Γίώργος Μπαρτζώκας δικαιώς αποτλεί αθλητικό Φαινόμενο.
Με τα καλύτερα λόγια για τον Ολυμπιακό και τον Γιώργο Μπαρτζώκα μίλησε ο Τσους Ματέο «Νομίζω ότι μπορεί να γίνει παραλληλισμός όσον αφορά την δομή των δυο ομάδων. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που οι οπαδοί της ταυτίζονται απόλυτα, με παίκτες που σημάδεψαν μια εποχή (Σπανούλης, Πρίντεζης) και άλλους που έχουν αποκτήσει σημαντικό ρόλο ( Παπανικολάου, Βεζένκοβ). Δίνουν μεγάλο βάρος στο επιθετικό και το αμυντικό παιχνίδι τους.
Επίσης, είναι πολύ καλά προπονημένοι. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι φαινόμενο ως προπονητής. Μου αρέσει πολύ η δουλειά που κάνει. Ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει αυτοματισμούς εδώ και καιρό, ξέρουν τι θέλουν στο γήπεδο. Άλλοι παίκτες όπως ο Γουόκαπ, ο Λαρεντζάκης και ο ΜακΚίσικ μπορούν να μπουν στην εξίσωση, το ίδιο ο Πίτερς και ο Μπολομπόοι. Μου φαίνεται μια σούπερ ομάδα», ανέφερε ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης πριν από την αναχώρηση για την Αθήνα.
Μετά τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα κανένας δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Ρότζερ Γκριμάου. Από χίλια μύρια κύματα τον περνούν οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα μετά τον αποκλεισμό απ’ τον Ολυμπιακό και μάλιστα μέσα στο σπίτι τους. Tο δίκιο τους βουνό, αλλά ως ένα σημείο. Αν τα συμβόλαια των εκατομμυρίων έπαιζαν μπάσκετ, τότε θα κάναμε τις αθροίσεις των συμβολαίων κάθε ομάδας και θα βγάζαμε τον νικητή της Ευρωλίγκας. Για σταθείτε, όμως. Αν στον λογαριασμό βάζαμε και την πραγματική αξία των προπονητών που κάθονται στον πάγκο κάθε ομάδας, τότε πώς ακριβώς θα γινόταν ο λογαριασμός και θα έβγαινε το άθροισμα;
Ο Ολυμπιακός, σχεδόν όλοι ομονοούν σε αυτό, έχει στον πάγκο του τον Γιώργο Μπαρτζώκα, τον καλύτερο προπονητή της Ευρωλίγκας κι ως εκ τούτου είναι περίπου αναμενόμενο ν’ αλλάζει το άθροισμα. Η πρόκριση του Ολυμπιακού στο Βερολίνο είναι αποτέλεσμα της δουλειάς, του σχεδιασμού και της επινοητικότητας του προπονητή του. Και τι δεν άκουσε, σχεδόν απ’ όλους, ο Μπαρτζώκας, όταν ο τσακισμένος απ’ τους απανωτούς τραυματισμούς Ολυμπιακός έχανε τα παιχνίδια στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας. Στην θέση του οι περισσότεροι προπονητές θα διάλεγαν να φέρουν στην ομάδα τους έναν λαμπερό παίκτη με έφεση στο σκοράρισμα. Εκείνος αντί γι’ αυτό έφερνε εργάτες, παίκτες του συνόλου, την ώρα που όλοι απορούσαν.
Άλλος για την «ακατανόητη» επιμονή του, άλλος για το θάρρος του να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Κανένας πάνω απ’ το σύνολο, κανένας πάνω απ’ την ομάδα, μηδενικός εγωισμός και όλοι για όλους.
Τώρα όλοι θυμόμαστε όσα είχε δηλώσει στην αρχή της χρονιάς για τον – τραυματία τότε- ΜακΚίσικ. Τα θυμόμαστε διότι ο Αμερικανός, ενώ είχε χαμηλές πτήσεις από τότε που ξεπέρασε τον τραυματισμό του στη σειρά των πλέι οφ, απογειώθηκε και μαζί του απογειώθηκε η ομάδα του. Ο Μπαρτζώκας είτε το θέλουμε, είτε όχι, περνάει το μπάσκετ σε άλλη εποχή. «Ξύλο» έπαιζε και ο Μάλκοβιτς, αλλά στα ρόστερ των ομάδων του υπήρχαν «βαριά» ονόματα. Στον Ολυμπιακό κανένας δεν έρχεται με μεγάλο όνομα. Παίζει στον Ολυμπιακό υπό τις οδηγίες του κόουτς και το φτιάχνει.
Ειδικοί του αθλήματος θα μελετήσουν τα έργα και τις ημέρες του Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό και θα εξηγήσουν το φαινόμενο, που θα φέρει τ’ όνομά του.
Επί του παρόντος, οι φίλοι της ομάδας μπορούν να χαίρονται και να πανηγυρίζουν για όσα θαυμαστά επιτυγχάνει. Και ας μένουν στη γωνία κάποιοι μεμψίμοιροι που ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα, σχετικά με τα ξεσπάσματα του κόουτς. Θολώνει η κρίση τους και αρνούνται να παραδεχτούν τα αυτονόητα. Έχω την εντύπωση πως εκείνο που δεν του συγχωρούν είναι ότι πέρα από σπουδαίος προπονητής, ο σπουδαιότερος της γενιάς του και οπαδός του Ολυμπιακού.
Επίσης ο Γεωστρατηγικός αναλυτής κύριος Άγγελος Γιαννόπουλος γράφει σχετικά με την Euroleague την οποία αξιοποιούν οι Τούρκοι στα πλαίσια των Γεωπολιτικών-Γεωστρατηγικών τους σχεδιασμών. Επίσης κάνει αναφορά για τους προημιτελικούς αγώνες της Eυρωλίγκας 2024 και την δύσκολη αποστολή του Ολυμπιακού στην Βαρκελώνη. Αναφέρει ενδεικτικά :
"Κλείνοντας την σημερινή εργασία Γεωστρατηγικής για την Ευρωλίγκα θα αναφερθώ στην ομάδα του Ολυμπιακού και το εξαιρετικά δύσκολο έργο που θα έχει η ομάδα του Πειραιά στον πέμπτο κατά σειρά αγώνα,
Η Μπαρτσελόνα έχεις ως κίνητρο την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και κάτι περισσότερο. Θέλει νίκη επί του Ολυμπιακού για να αντιμετωπίσει στα ημιτελικά του Final Four την αιώνια αντίπαλο Ρεάλ Μαδρίτης. Οι διαφορές των δύο ομάδων είναι εθνικές κατά πρώτο λόγο και στην συνέχεια αθλητικές αγωνιστικές. Η Ρεάλ Μαδρίτης εκπροσωπεί το Ισπανικό στέμμα και η Μπαρτσελόνα την Καταλονία που επιθυμεί να αυτονομηθεί και να κάνει δικό της κράτος.
Η διαμάχη ξεκίνησε με την ίδρυση των δύο ομάδων. Οι αιτίες ήταν πολιτικές-εθνικιστικές. Την πρωτεύουσα Μαδρίτη και τους Ισπανούς Βασιλείς αντιπροσωπεύει η Ρεάλ, ενώ η Βαρκελώνη είναι η πρωτεύουσα των αντιβασιλικών Καταλανών. Οι Καταλανοί αυτοπροσδιορίζονται ως αυτόνομοι και επιθυμούν να αποσχιστούν από το το Ισπανικό κράτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αντιπαλότητα των δύο ομάδων να βρίσκεται στα ύψη. Οι Καταλανοί αντιμετωπίζουν τους αγώνες με τους αγώνες με την Ρεάλ σε ποδόσφαιρο-καλαθοσφαίριση ως μάχη-πόλεμο ενάντια στην Ισπανική μοναρχία.
Η Μαδρίτη είναι η πόλη της βασιλικής οικογένειας και η Ρεάλ αντιπροσώπευε τον εθνικισμό της παραδοσιακής Ισπανίας. Οι αγώνες καλαθοσφαίρισης-ποδοσφαίρου αποτελούν την συνέχεια της πολιτικής-εθνικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το πρώτο έναυσμα για να ξεκινήσει η αντιπαλότητα των δύο ομάδων ήταν το διάταγμα που εξέδωσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσο ΙΓ΄ το 1920, με το οποίο έδινε το όνομα Ρεάλ στην ομάδα της Μαδρίτης. Το μεγάλο μίσος των δύο πλευρών έχει μετατρέψει τους αγώνες ανάμεσα στις ΄δυο ομάδες σε όπλο υβριδικού πολέμου με πολλές πτυχές και προεκτάσεις.
Οι οπαδοί της Ρεάλ την περίοδο του Ισπανικού εμφυλίου ήταν εθνικιστές και υποστηρικτές του στρατηγού Φράνκο. Αντιθέτως, οι οπαδοί της Μπάρτσα ήθελαν να παραμείνει το καθεστώς που υπήρχε πριν τον εμφύλιο, το οποίο είχε παραχωρήσει προνόμια αυτονομίας στην Καταλονία.
Συνεπώς οι Καταλανοί θα υπερβάλουν ευατόν για αντιμετωπίσουν σε έναν ακόμη ημιτελικό τον αιώνιο και πραγματικό εχθρό την Ρεάλ Μαδρίτης Η ενδεχόμενη πρόκριση του Ολυμπιακού θα είναι ένα μικρό θαύμα και ξεχωριστό επίτευγμα. Οι αγώνες ανάμεσα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα είναι καθαρά πολιτικοί-εθνικιστικοί ο αθλητισμός περνά σε δεύτερη μοίρα. Ο Ολυμπιακός δεν αντιμετωπίζει μια απλή ομάδα αλλά μια εθνική μειονότητα που ζητά με πάθος την αυτονομία της." Είδαμε κάτω από ποιες συνθήκες πήρε την πρόκριση με μειονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα.
Κelly Parisi απόφοιτη της Φιλοσοφικής και μέλος του Red Fox Mag.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου